Univerzitet “Privredna akademija” Brčko distrikta BiH i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta pozivaju sve zainteresovane na Prvu konferenciju Univerziteta pod nazivom „ODRŽIVI RAZVOJ ENERGIJE U BIH” posmatran kroz efekat “5E”  koja će se održati 20.04.2024. godine, subota, s početkom od 10:00 časova, u prostorijama Univerziteta.

Tema konferencije je izuzetno važna, posebno u svjetlu trenutnog globalnog nedostatka energije koji ima ozbiljne posljedice, uključujući i vođenje ratova. Naš cilj je promovisanje održivog razvoja, a ključni faktor u tome je energija. Smatramo da je neophodno uključiti različite profile stručnjaka, uključujući inženjere, ekonomiste, pravnike, stručnjake za zaštitu životne sredine, menadžere i druge relevantne aktere.

Moto konferencije će biti “Održivi razvoj energije kroz efekat “5E’”, koji obuhvata sljedeće oblasti:

  • Energija
  • Ekonomija
  • Ekologija
  • Efikasnost
  • Edukacija

Bez adekvatne edukacije nećemo moći riješiti ovaj ozbiljan problem. Potrebno je smanjiti potrošnju fosilnih goriva i više koristiti obnovljive izvore energije, imajući u vidu da su gubici energije u svim segmentima društva veliki. Želimo okupiti stručnjake, predstavnike privrede, državnih institucija, studente i sve zainteresovane kako bismo kroz dijalog, debate i prezentaciju stručnih radova analizirali stanje energije u BiH i donijeli korisne zaključke i prijedloge za održivi razvoj energije.

Očekujemo vaš odziv i aktivno učešće u razmeni mišljenja, sve u cilju poboljšanja života i blagostanja svih građana BiH. Takođe, pozivamo vas da dostavite svoje naučno-stručne radove koje ćemo objaviti u našem časopisu.

Konferencija će se sastojati iz dva dijela:

Prvi dio (uvod, prezentacija prijavljenih radova, izlaganje prof. dr Dragana Škobalja);

Drugi dio (izlaganja autora radova, izlaganje profesora, panel diskusija učesnika, usvajanje zaključaka).

Za dodatne informacije i pitanja vezana za konferenciju, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese ftn@privrednaakademija.edu.ba ili na broj telefona +387 (0)66 510 808.

Prilozi ovog poziva su:

Organizacioni odbor Konferencije